top of page
  • Facebook
  • Instagram Social Icon
  • Trip Advisor Social Icon
  • Google+ Social Icon
אילת - היסטוריה וארכיאולוגיה על 'קצה המזלג'

​ממצאים ארכאולוגים שהתגלו בסביבת אילת מעידים, כי העיר נשלטה בתקופות שונות ע"י המצרים, האדומים, הנבטים, הרומים, הביזנטיים, הצלבנים, הממלוקים, התורכים והבריטים.  אילת השוכנת בקצהו הצפוני של מפרץ ים סוף, היוותה נקודת מפתח לשליטה בדרכי הים והיבשה. עובדה זו גרמה למאבקים על שליטה באזור עוד בתקופות קדומות ולאורך תקופות שליטתם של העמים השונים ועד ימינו.

 

מקור השם אילת

בתנ"ך מוזכרת אילת לעיתים בלשון יחיד, בשם "אילת" או "אלה" ולעתים בלשון רבים, בשם "אלות" או "איילות". עקב כך יש הטוענים, כי היא על שם עצי האלה, המצויים בסביבות העיר ובקרבתה. הסבר נוסף למקור השם אילת הוא מהמלה "איל" או "אילות" בעברית, המורה על לשון של חוזק, על שם הרוחות הסוערות והחזקות הנושבות במפרץ. כך השם "ים סוף", הוא על שם הסופות החזקות הנושבות במפרץ. יש הטוענים כי שמה של העיר גזור מהמלה "אייל". ואכן על אחד הממצאים שהתגלו בחפירות באזור, נמצא ציור של אייל שהיה אחד מסמלי העיר בתקופה הקדומה.

 

המדבר - הצד הפראי של אילת 
איזור אילת נמצא בשוליים הצפוניים של חגורת המדבריות החמים, המשתרעת על פני שטחים נרחבים בצפון אפריקה ובחצי האי ערב - מיקום זה והמרחק מהים התיכון הם הגורמים העיקריים לקיומו של אקלים צחיח קיצוני באזור זה. הטמפרטורה השנתית הממוצעת באילת ובערבה הדרומית עומדת על 23-  25 מעלות (הגבוהה בישראל) והממוצע השנתי של המשקעים עומד על כ-30 מ"מ בשנה כאשר בשנים מסוימות אינו עולה על 2 מ"מ בשנה! 

 

הנוף באזור אילת יחודי. זהו פסיפס רב-גוני של נופים הפרוסים לעיננו באזור גיאוגרפי מצומצם למדי. מגוון רחב כל כך של נופים התאפשר עקב השבר הסורי-אפריקני, הפעילות הטקטונית שהביאה לחשיפת הסלעים הקדומים יותר, האקלים הצחיח ופעילות טקטונית צעירה יחסית בשולי הערבה. הערבה הדרומית היא אגן מילוי שבו מצטבר רוב הסחף המובל על ידי הנחלים שמנקזים את הרי אדום והרי אילת. נחלים אלו מגיעים לערבה ממזרח וממערב ורוב הסחף שהם יוצרים מושקע למרגלות ההרים. באזור זה נמצא גם מצבורי חולות שמקורם באבני חול קדומות, מספר בקעות (בקעת עובדה,  בקעת סיירים) ונופי סלעים מגוונים ויחודיים: סלעי יסוד, אבני חול וסלעי משקע ימיים.

 

השבר הסורי-אפריקני - אירוע טקטוני מרשים שפער סדק בכדור הארץ - יצר את ים סוף וגרם לכך שאילת נושקת לים הטרופי. נוכחותן של שוניות האלמוגים, המאפיין העיקרי של הים הטרופי, היא התוצאה המוצלחת של אירוע זה. עדיין קיימת באזור זה "נדידת היבשות" והלוחות, שעליהן בנויות היבשות, הולכות ומתרחקות והים הולך ומתרחב.

 

כמות בעלי החיים באזור אילת קטנה מאחר ותנאי האקלים במדבר קשים. מסיבה זו רוב בעלי החיים במדבר ליליים. המגוון כולל חרקים, עופות, זוחלים ויונקים. לטורפים באזור זה ייצוג נאות: זאבים, שועלים, צבועים וחתוליים. כולם פעילים בלילה וניתן ללמוד על פעילותם על פי העקבות הרבות שהם משאירים על החולות.

 

צפרות באזור אילת והערבה
הערבה הדרומית נחשבת לאחד האזורים הטובים בעולם לצפייה בציפורים, לא רק בגלל רשימת המינים המקומיים -המדבריים הקיימת, אלא גם בגלל מאות מיני העופות הנודדים המכסים את פני שמינו כמעט 8 חודשים בשנה. התבוננות בניגודי הצבעים שבין הורוד של הפלמינגו, השחור של סלעי הגרניט בעת שקיעה אדומה, מעורב עם צפייה בשמים עמוסים בדורסים ובחסידות נותנים הרגשה עמוקה של קשר עם הטבע. באביב, חודשי מרץ ואפריל נחשבים לחודשים הטובים ביותר לביקור באזור. זהו למעשה השיא של נדידת הציפורים ומזג האוויר נעים לטיול, לסיורים וצפייה בציפורים בשמורת הרי אילת. להתבונן מקרוב בקטות או לחזות בעופות ים בחוף הצפוני לעת שקיעה עושה את הטיול בלתי נשכח ומהנה
.

bottom of page